Hei!
Runebergin päivä on ollut minulle vuosia merkityksellinen,
sillä 24 vuotta sitten tämä päivä oli sekä esikoiseni,
että hänen serkkunsa laskettu syntymäpäivä.
Ollessani äitiyslomalla,
aamu TV:ssä leivottiin Runeberginkakkua
ja kirjoitin ohjeen tuolloin ylös.
Lähes joka vuosi olen leiponut tätä jo perinteeksi muodostunutta herkkua ja
samalla muistellut noita jännittäviä aikoja.
Esikoiseni ei päättänyt syntyä vielä tuolloin,
vaan hän ja hänen serkkunsa syntyivät molemmat tasan
kaksi viikkoa myöhemmin, kolmen tunnin aikaerolla.
Etukäteisonnittelut
24-vuotta täyttäville naperoille!
Tänä vuonna tein poikkeuksen ja
päätin lähteä kokeilemaan raakaversiota.
Ongelmaksi syntyi raaka-aineiden hankinta,
sillä täällä maaseudulla valikoimista puuttuu mm.
tuoreet taatelit, agave, chia-hyytelö, karvasmanteliöljy,
carob-jauhe, lucuma, pakuritee jne.
Ja hyvä niin...
Joten kaivoin omat kaapit sekä lähikaupan valikoiman
ja niistä lähdin kehittelemään seuraavanlaista reseptiä.
Myönnän - päällisessä lintsasin:
käytin kaupan valmista vadelmahilloa
ja perinteistä tomusokerivesi-kuorrutetta.
Ajatus vadelmien ja chia-siemenien hyydyttämisestä
useamman tunnin ajan vei tältä kokilta voimat...
Runebergin tortut (raaka-versio)
3 dl yön yli vedessä liotettua tattaria
1 dl mantelirouhetta
4 dl yön yli vedessä liotettua manteli-pähkinäsekoitusta
200g liotettuja taateleita
0,5 tl kardemummaa
1 tl piparkakkumaustetta
3 rkl juoksevaa hunajaa
hyppysellinen merisuolaa
van. sokeria
tilkka hunajarommia
vadelmahilloa
tomusokeri-vesi-kuorrutetta
Siivilöi ja huuhtele yön yli liotetut tattarit, mantelit, pähkinät ja taatelit. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa, kunnes massa on tasaista, mutta siinä on vielä vähän pureskeltavaa.
Kaavi taikina leivinpaperille ja muotoile sopivan paksuksi pötköksi. Kääri leivinpaperiin ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Pätki ja koristele. Vaihtoehtoisesti voit kaapia massan pieniin annosvuokiin ja koristella suoraan niihin.
Koristele vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi-kuorrutteella.
"Raakaversio" maistui vähintäänkin
yhtä hyvältä kuin perinteinen.
Kun jätin valkoisen sokerin ja puhdistetun viljan pois,
tästä herkusta muodostui sekä terveellinen että
erittäin hyvän makuinen.
Täytin pienet sydän kupit massalla,
koristelin kauniisti ja
tarjosin teen ja rommin kera.
Kylläpä siitä lähti runosuoni sykkimään...
Alla reseptini 24 vuoden takaa,
ehdottomasti kokeilemisen arvoinen sekin...
Hyvää Runebergin päivää sinulle!
t. Sanna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti