Nuorcamino

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Kosteaa, raakaa ja makeaa...

Hei!

Runebergin päivä on ollut minulle vuosia merkityksellinen,
sillä 24 vuotta sitten tämä päivä oli sekä esikoiseni, 
että hänen serkkunsa laskettu syntymäpäivä.


 Ollessani äitiyslomalla,
 aamu TV:ssä leivottiin  Runeberginkakkua 
ja kirjoitin ohjeen  tuolloin ylös.

Lähes joka vuosi olen leiponut tätä jo perinteeksi muodostunutta  herkkua  ja
samalla muistellut noita jännittäviä aikoja.


 Esikoiseni ei päättänyt syntyä vielä tuolloin,
vaan hän ja hänen serkkunsa syntyivät molemmat tasan 
kaksi viikkoa myöhemmin, kolmen tunnin aikaerolla.


Etukäteisonnittelut
24-vuotta täyttäville naperoille!


Tänä vuonna tein poikkeuksen ja
 päätin lähteä kokeilemaan raakaversiota.

Ongelmaksi syntyi raaka-aineiden hankinta, 
sillä täällä maaseudulla valikoimista puuttuu mm.
tuoreet taatelit, agave, chia-hyytelö, karvasmanteliöljy,
 carob-jauhe, lucuma, pakuritee jne.
Ja  hyvä niin...


Joten kaivoin omat kaapit sekä lähikaupan valikoiman 
ja niistä lähdin kehittelemään seuraavanlaista reseptiä.

Myönnän - päällisessä lintsasin:
 käytin kaupan valmista vadelmahilloa
  ja perinteistä  tomusokerivesi-kuorrutetta.
Ajatus vadelmien ja chia-siemenien hyydyttämisestä 
useamman tunnin ajan vei tältä kokilta voimat...


Runebergin tortut (raaka-versio)


Ohje (4-6 leivosta)
3 dl yön yli vedessä liotettua tattaria
1 dl mantelirouhetta
4 dl yön yli vedessä liotettua manteli-pähkinäsekoitusta 
200g liotettuja taateleita
0,5 tl kardemummaa
1 tl piparkakkumaustetta
3 rkl juoksevaa hunajaa
hyppysellinen merisuolaa
van. sokeria
tilkka hunajarommia

vadelmahilloa
tomusokeri-vesi-kuorrutetta

Siivilöi ja huuhtele yön yli liotetut tattarit, mantelit, pähkinät ja taatelit. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa, kunnes massa on tasaista, mutta siinä on vielä vähän pureskeltavaa.
Kaavi taikina leivinpaperille ja muotoile sopivan paksuksi pötköksi. Kääri leivinpaperiin ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Pätki ja koristele. Vaihtoehtoisesti voit kaapia massan pieniin annosvuokiin ja koristella suoraan niihin.
Koristele vadelmahillolla ja tomusokeri-vesi-kuorrutteella.



"Raakaversio" maistui vähintäänkin
 yhtä hyvältä kuin perinteinen.
Kun jätin valkoisen sokerin ja puhdistetun viljan pois,
tästä herkusta muodostui sekä terveellinen että
 erittäin hyvän makuinen.
Täytin pienet sydän kupit massalla,
koristelin kauniisti ja
tarjosin teen ja rommin kera.
Kylläpä siitä lähti runosuoni sykkimään...


Alla reseptini 24 vuoden takaa,
ehdottomasti kokeilemisen arvoinen sekin...


Hyvää Runebergin päivää sinulle!
t. Sanna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti