Vieraile Elämys Ämmin nettisivuilla

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Hidasta sapuskaa


Talvisen maalaiselämän pieniä elämyksiä löytyy
 vaikkapa leivinuuniin tunnelmallisesta lämmöstä
varhain aamulla
ja  hitaasti hautuvan pataruuan 
herkullisesta aromista.


Eilen kokeilin Hitaasti Haudutettua Hapankaalipataa

Ohje:
400 g suikaloitua valkokaalia
400 g venäläistä hapankaalia
3 sipulia
1 iso punasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa (unohdin laittaa, tuli oikein hyvä ilmankin)
kunnon kimpale suikaloitua kypsää lihaa
esin. palvikylkeä, kassleria, kinkkua
suolaa, pippureita
3 dl kermaa

Suikaloi kasvikset, lado vuokaan, mausta, kaada päälle kerma.
Hauduta leivinuunin miedossa lämmössä useamman tunnin ajan.


Hapankaalipata oli ihanan herkullista.
Se hautui leivinuunissa kokonaiset viisi tuntia.
Paistoin oheen  Lammasmakkaraa,
jonka aromi täydensi täyteläisen voimakasta
pääruokaa.


Kaipasin myös pitkästä aikaa kunnon leivontaterapiaa,
joten leivinuunin lämmössä paistui myös tämä
perinteisesti juureen tehty rukiinen jyväleipä,
johon upotin auringonkukan- ja pellavansiemeniä,
pähkinärouhetta ja kaljamaltaita.


Herkullista graavilohirullien ja punaviinin kera.


Lopun päivää saattoikin nautiskella raikkaasta ulkoilmasta. 
Vaikkei täällä lunta liikoja ole,
mutta sen verran kuitenkin että 
päivän saaliiksi saimme punaiset posket,
energisen olon ja hyvän mielen.


Iltapäiväkahvia sinulle,
ole hyvä!


Iloa tulevaan viikkoon ja aurinkoisia ulkoilupäiviä!
t. Sanna


4 kommenttia:

  1. Todella herkullisen kuulloista ruokaa...rakasta KAIKKIA kaaliruokia. Harmi, että mies ei tykkää..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin mieleeni ovat kaikki kaaliruuat: mitä kauemmin haudetettuna, sen parempi. Nyt jäi sen verran hapankaalia käyttämättä, että ehkä ensi viikonloppuna on borskeiton vuoro.

      Poista
  2. Oi oi mitä herkkuja teillä onkaan! Ootkos itse tehnyt lammasmakkaraa? Mä en ole koskaan tehnyt makkaraa itse, mutta haluaisin kovasti opetella. Olen haaveillut itse tehdystä peuranmakkarasta, tulisi hyödynnettyä metsän anteja jalolla tavalla.
    Tuo kaalipatakin kuulostaa niin hyvältä, nappaan reseptin talteen!

    Kivaa alkavaa viikkoa! Me lähdetään keskiviikkona lomalle, joten kuulumisiin tuonnempana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hienoa, viettäkää oikein ihana loma! Kun tulet takaisin järjestän sulle tätä herkullista lammasmakkaraa, jota en ole itse tennyt, mutta läheltä kuitenkin liippaa... ;)

      Poista