Nuorcamino

perjantai 1. elokuuta 2014

Ämmänkielestä on moneksi

Näillä helteillä on ihan paras hetki leipoa...
ja kerätä nokkosia...


Nokkosella, kuten rakkaalla lapsellakin on monta nimeä:
Vihulainen, Polttiainen, Ämmänkieli, Nokilainen,
Mukkonen, Nokkoskaali


Keräsin ahkeran kummityttäreni kanssa nokkosia niin reilusti,
 että niistä riitti talven varalle kuivuriin asti...
Nokkonen sisältää erittäin paljon rautaa, C-vitamiinia ja kalsiumia.
 Se pitää luuston, veren, sisäelimet, suoliston ja sydämen kunnossa.
 Ja samalla se kuuraa, vahvistaa ja energisoi...
 Se on todellista lähiluonnon aatelia,
 jonka soisi useamminkin löytävän tiensä ruokapöytäämme.



Mikäli oikein rohkeaksi heittäytyy, nokkosesta tekee
 (mikäli kansanperinteeseen on uskominen)
napakan saunavihdan.
Sillä voi hoitaa kipeitä jalkoja tai selkää.
Itse uskon kuitenkin että sillä voi loihtia kipeitä jalkoja tai selkiä ;)
Kokeilemaan vaan, mikäli haluaa ärmäkän saunakokemuksen:
verenkierto varmasti vilkastuu ja ihoa taatusti kuumottaa...

(kuva Kodin Kuvalehti)

 Lähinavettaan syntyi pieni Lillan-vasikka, jonka alkumetrit olivat hankalat. Onneksi talon emäntä sai elvytettyä pikku-Lillanin 
ja se voi ja vahvistuu tällä hetkellä hyvin.


 Lillanin äiti lypsää  niin paljon maitoa, että siitä riitti meille leivontaan asti. 
 Näin päätimme kummityttäreni kanssa järjestää todelliset leivontatalkoot.

(Lillanin kuvat ovat vähän heilahtaneita, kuvaaja innostuu pikkuvasikoista niin, ettei kamera pysy paikallaan)

Nokkossämpylöitä (Litran taikina)
1 l raakamaitoa tai jälkimaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 rkl suolaa
 puhdistettuja, ryöpättyjä ja silputtuja nokkosia kunnon kimppu
n. 1,6 kg Rouheista  ja runsaskuituista sämpyläjauhoa



Sämpylöiden kaverina maistuu terveellinen Nokkostee:

Laita isoon mukilliseen 1-2 rkl tuoretta nokkosta sellaisenaan.
 Kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä ja anna hautua 15 minuuttia. 
Nauti sellaisenaan tai hunajan kera.


Tai raikas Nokkosvesi:
Kerää nokkosenkukkia ja laita niitä vesikannuun:
saat herkullista makuvettä,
jossa on hieman vaniljan aromi.


Innostuimme leivonnasta niin, että teimme helteistä huolimatta todella ison taikinan ja sämpylöitä valmistui 150 kappaletta. 
Tätä reipasta leipurityttöä on kiittäminen useana aamuna aamupalapöydässä!

 Leivonnan päätteeksi maistui kuningatarpiirakka kermavaahdolla,
nam miten hyvää...

Eloa ja valoa elokuuhun!
t. Sanna

4 kommenttia:

  1. Oi mitkä mahtavat leipomukset, herahti vesi kielelle! Nokkonenhan on oikea terveyspommi, ei tule sitä niin vain ajateltuakaan.
    Ihana leipurityttö sinulla siellä! Ja Lillan, toivottavasti hänkin suloisuus vahvistuu ja voimistuu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porukalla valmistuu sukkelaan ja on ilo puuhastella yhdessä. Ja suloinen Lillan voi hyvin - hänestä kasvaa vielä kelpo lypsävä 😊

      Poista
  2. Nokkonen on minulle vallan vieras keittiössä. Kuuna päivänä en ole siitä mitään valmistanut. Täällä mökillä kasvaa nokkosia kaikkialla, jopa uusiin kukka-altaisiin ne ovat levinneet. Jospa rohkaisisin mieleni ja käyttäisin niitä vaikka tuollaisten herkullisten sämpylöiden tekoon.

    Ihana pikkuinen vasikka! Onneksi selvisi elämän ensi metreiltä hengissä!
    Suloinen on myös kummityttösi, reipas leipurinalku <3

    VastaaPoista
  3. Nokkonen on aivan mahtavaa Superruokaa, kauas taakse jää jopa pinaatti. Kori kainaloon ja keräilemään rohkeasti. Nokkosesta on moneksi vaikkei siitä heti saunavihtaa tekisikään. Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista