Nuorcamino

perjantai 28. kesäkuuta 2019

Heinäkuun kuulumisia ja uutisia


Heinäkuun nimi liittyy maataloustöihin. Se on perinteinen heinänniittokuukausi ja samalla myös sydänkesän kuukausi. Vanha keskikesä oli 13.7, ei siis juhannuksena. Silloin tiedettiin kokemuksesta olevan lämpimintä. Heinäkuuta on kutsuttu myös ”poutakuukaudeksi”, koska silloin yleensä Venäjän aroilta tulevat kuumat heinäpoudat kovine ukkosineen.
Kauniin sään ennusmerkkejä ovat vielä tänäkin päivänä kun hyttyset tanssivat iltasella, heinäsirkka sirisee, hämähäkki kutoo verkkojaan tai pääskyset lentävät korkealla.
Meillä Elämys Ämmissä nautitaan kesästä täysin siemauksin. Väriä ja iloa päiviin tuovat lukuisat vierailijat ympäri maapalloa,  palaverit, illanistujaiset,  juhlat ja saunaillat.

Keskitämme ja kehitämme toimintaamme, jotta sinulla olisi mahdollisimman hyvä kanssamme.  Savumaahinen kokoustiloineen palvelee ryhmiä Villa Kotkanhovin jäädessä pois varaussivuiltamme.  Uudet, reippaat emännät, Susanna ja Kirsi, halusivat Kotkanhovin kodikseen ja olemme vilpittömän  iloisia heidän puolestaan. Toivotamme kasapäin iloa ja onnea näille upeille ja rohkeille naisille!

Tiistaisin tarjoilemme lounasta klo 11-13 (hinta 8€/henk.) pihalla aina sään niin salliessa. Mikäli tulet isommalla porukalla, laita viestiä etukäteen, jotta tiedämme kattaa teillekin.

Sunnuntain tuhdit maalaisaamiaiset jatkuvat heinäkuun ajan klo 9.00-11.00 (hinta 12€/henk.) Olet sydämellisesti tervetullut herkuttelemaan!

Onnellisten elämysten vuosi 2020 on nyt työnalla! Juuri sinulla on mahdollisuus vaikuttaa sisältöön: Lähetä onnellisten elämysten kuvasi, lempimietelauseesi, ajatelmasi tai elämän ohjeesi minulle (sanna@ammila.fi). Parhaat palat löytyvät lokakuussa ilmestyvien kansien välistä. Kalenteria tullaan myymään 30€:n hintaan (sis. postimaksut), ja saat kesä-heinäkuussa tehdyistä tilauksista 20% ennakkotilaajan edun. Tehdään yhdessä maailmankaikkeuden upein Onnellisten elämysten vuosi 2020.

1.7 alkaa Nina Messnerin luotsaama saviastiakurssi. Ensimmäisenä päivänä luvassa astioiden valmistusta levytekniikalla ja 15.7 kurssi jatkuu lasituskurssin merkeissä. Kurssille mahtuu enintään 6 henk. Hinta 45€ + materiaalikulut (sis. molemmat päivät).

27.7. Savumaahinen on mukana Ylen kesän 2019 Saunapäivä-kampanjassa. Tunnelmaan pääset kulkemalla Elämys Ämmin luontopolun, jossa tapaat metsänhenki Tapion, Mielikin, metsätontut ja maahiset. Saatatpa törmätä saunatonttuunkin! Ennen savusaunaan astumista saat juodaksesi koivunmahlaa, ainoaa oikeata saunajuomaa. Savusaunassa sinua odottaa kansanperinteen mukaan valmistettu vihta, naisille ja miehille omansa. Voit kastautua kylmäaltaassa, pulahtaa poreissa, sekä herkutella ja parantaa maailmaa sivumaahisessa. Voit saunomisen päätteeksi yöpyä puussa tai vaihtoehtoisesti satumajassa, metsän siimeksessä. Saunomisen hinta 15€/henk. Tervetuloa luomaan muistoja!
www.ammila.fi/savusauna

Heinäkuun villiyrttivinkkimme liittyy mesiangervoon:

Rantaniityillä ja ojanvarsissa viihtyvä mesiangervo on luonnon oma kipulääke, jonka lehdet sisältävät salisyylihappoa eli aspiriinia ilman asetyylia. Siitä haudutettu tee lievittää kipua ja kuumetta. Erityisen hyvä mesiangervo on sekoituksissa
Hyvän teesekoituksen teet näin:
1/3 osaa pihlajan lehteä
1/3 osaa vadelman lehteä
1/3 osaa mesiangervon lehteä. 
Tee valmistetaan antamalla kuivattujen tai hiostettujen ja kuivattujen lehtien hiukan kiehahtaa vedessä. Teen maku on mieto ja miellyttävä.
Kukat ovat kauneimmillaan juuri nyt. Niitä on käytetty mm. viinan, viinin ja oluen mausteena. Viinamausteena kukat jätetään vähäksi aikaa viinaan, joka saa niistä mielyttävän maun.
Tuoreita kukkia ja lehtiä voidaan voidaan lisätä salaatteihin ja keittoihin. Kukkia kannattaa kuivattaa ja maustaa niillä kakut, piparit, jäätelöt ja kermavaahdot tai taittaa pari oksaa vaikka WC:hen silmäniloksi ja raikastukseksi. Lehtiä taas kannattaa hiostaa talven varalle teeainekseksi.
Mesiangervomehu

25 kukintoa
500 g hunajaa
25 g sitruunahappoa
1 l kiehuvaa vettä
Laita kukinnot teräsastiaan, kaada hunaja ja sitruunahappo päälle ja lisää lopuksi kiehuva vesi. Anna seistä viileässä 5 päivää. Sekoita päivittäin. Siivilöi ja pullota. Säilyy jääkaapissa viikon verran, voi myös pakastaa.

Mesiangervo on yllättävän monipuolinen kasvi ja helposti tunnistettavissa. Kerääminenkään ei ole ylivoimainen tehtävä, itse asiassa tästä saa helposti kukkia ja kukkanuppuja varastoon talven tarpeisiin. Siis keräämään vaan!
Toivotamme sinulle oikein ihanaa kesän jatkoa!
t. Sanna ja Timo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti