Nuorcamino

torstai 4. heinäkuuta 2013

Saanko esitellä: Ystäväni Venus!

Siirryimme jokin aika sitten kokonaan tinkimaidon käyttäjiksi. Jätimme tylysti lähes kaikki kaupan  maitotuotteet pois, vain voin ja juuston ostamme kaupasta. Maito haetaan lähitilalta pari kertaa viikossa.


Kaisa ja Katjuska aamumaidolla.


Kimmo aamulypsyllä.


Ystäväni Venus!

 Tilamaidosta puhutaan tällä hetkellä  paljon, sekä puolesta, että vastaan. Puhutaan maidon homogenoinnista, jollon siitä tehdään tasalaatuista ja siitä, miten pästöroitu maito tuhoaa entsyymit. Raakamaidosta ei siis ole poistettu, eikä lisätty mitään. Olen ehdottomasti puhtaan maidon kannalla, sitähän on käytetty läpi vuosisatojen. Kun aikaisemmin ruoka oli käsittelemätönta ja näin ollen huomattavasti puhtaampaa, allergioita ja astmaa sairastettiin vähemmän. Myös laktoosi-intoleranssia sairastavien on todettu voivan käyttää raakamaitoa.  EHEC-tartunnoilla peloitellaan käyttäjiä, mutta on otettava huomioon tilojen omavalvonta, joka Suomessa on huippuluokkaa. Kuluttajan ehkä tärkein asia on huolehtia katkeamattomasta kylmäketjusta jotta maito pysyy hyvänä.


Tinkimaidosta teen jogurtin ja viilin, käytän leivontaan ja ruuanlaittoon.  Ohrapuuro, kalakeitto ja perunamuusi aitoon maitoon valmistettuna maistuvat erinomaisilta.  Kahvimaidoksi tinkimaito on mitä mainion!
Ehkä  muisto lapsuudesta, jolloin naapuritilalta haettiin aamuisin maito keltaisella maitokannulla ojanvartta pitkin, pienet punaiset kumisaappaat jalassa, saa tinkimaidon maistumaan aivan erityisen hyvältä.
 Ja tietysti se että maidon alkuperällä on oikea nimi: ystäväni Venus - toki saattaa se olla toisinaan Eilakin!
Kotimysli
5 dl kaurahiutaleita
5 dl neljänviljan hiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kurpitsan siemeniä
1dl rypsiöljyä
1/2 dl hunajaa
2 dl erilaisia pähkinöitä
rusinoita, kuivattuja apsikooseja, gojimarjoja, kuivattuja karpaloita

Murskaa pähkinät terävällä veitsellä melko karkeaksi, lämmitä öljyä sen verran että hunaja sulaa öljyyn.
Sekoita kaikki aineet rusinoita, hedelmiä ja marjoja lukuunottamatta. Levitä mysli uunipellille, paahda mysliä uunissa 175 astetta 3 x 5 min. välillä sekoittaen ettei pääse palamaan. Lisää valmiiseen seokseen marjat, hedelmät ja rusinat. Säilytä kuivassa paikassa, kauniissa lasipurkissa.
Ihanaa kotiviilin tai jogurtin kanssa!


Maitokahvin makuista torstaiaamua sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti