Vieraile Elämys Ämmin nettisivuilla

torstai 30. huhtikuuta 2020

Toukokuun uutiskirje - Kesä keikkuen tuleepi, suvi suuta vääristellen


Ennen vanhaan tehtiin Erkin päivänä (18.5) ennusteita tulevan kesän oloista: Jos käki kukkuu hankeen, tulee halloja. Jos taas lehti on jo puihin tulossa käen alkaessa ensi kertaa kukkumaan, tulee hyvä viljasato. Jos sammakonpoika Erkkinä elää, niin ruis Jaakkona (25.7.) helää. Kylmä Erkin päivä ennustaa lämmintä kesää: Erkin vilu, kesän ilo.

Huhtikuussa olemme elelleet täällä Elämys Ämmissä koronahiljaisuuden keskellä. Vaikka kalenteri tyhjentyi kertaheitolla, olemme autelleet heitä, ketkä apua ovat tarvinneet. Sanna keittelee keittoja arkipäivisin paikalliseen K-Markettiin ja Timo on rakentanut jälleen monenmoista ja aloittanut kevätpuuhat kotona ja veneellä.
Kuuden tunnin kylpyhetken hinta on 300€ (sis.alv:n), johon sisältyy savusauna, pellavaiset laudeliinat, tervasaippua ja shampoo, kylmäallas, poreallas ja kokoustilan käyttö.
Savusauna lämmitetään ja laitetaan kylpyvalmiiksi ennen saapumistasi. Lauteille mahtuu samanaikaisesti 8 henkilöä pyllyn koosta riippuen. Sauna desifioidaan jokaisen käytön jälkeen.

Fifty Shades of Grey-kukko on palannut talvileiriltä morsiamiensa Kallinan, Blankan ja Nuggetin kanssa. Manu makoilee pihakivetyksellä keväästä nauttien…


Toukokuun kaikki ihanat Elämys Ämmin tapahtumat ovat luonnollisesti peruttu. Olet kuitenkin sydämellisesti tervetullut meille yöpymään: Mökit (Vino, Keno ja Notko) ovat jo tiptop kevätkunnossa ja ripustamme Leijuteltan puuhun heti kun haluat kuunnella aamuöistä lintujen viserrystä tai seurata oravaperheen puuhia ohuen harson läpi. Aamiaiskorin toimitamme sinulle mökin terassille, teltalle tai maanalaiseen kokoustilaan. Me lupaamme sinulle omaa aikaa, rauhaa ja tilaa.

Mikäli haluat varata privaattisavusaunavuoron itsellesi ja perheellesi, niin sekin onnistuu. Maanalaisessa saunassa maailman murheet katoavat ja porealtaassa ja kylmäaltaassa on mukava mietiskellä maailman menoa läheisten kesken.

Vapunpäivänä paistamme munkkeja ja leivomme kuppikakkuja ja nokileipää. Äitienpäiväksi leivomme täyte- ja voileipäkakkuja tilauksesta. Soita ämmille 045 669 0669 ja varaa itsellesi herkut vappuun ja äitienpäivään.

Koska kevään ihanat villiyrttikurssit ovat nyt peruttu, ämmi myy kevään uutuuskirjaa ”Villiyrtit niityltä pataan” sinulle edelleen postimaksutta. (Hinta siis 25€/kpl).  Kirja sisältää tunnettujen kasvien tunnistamista, hyvinvointivaikutuksia, kansanperinnettä ja reseptejä. Kukkia, lehtiä, varsia ja juuria. Kannen on kuvittanut taitelija Kati Mikola. Se sopii työkirjaksi vasta-alkajille, mutta sisältää paljon myös villiyrttikirjoille ei-tyypillistä aineistoa. Mukana tilaa muistiinpanoille ja keruukalenteri kuukausien mukaan. Kirja on tehty kierrätyspaperille Suomessa ja kunnianosoitukseni ainutlaatuiselle luonnollemme. Kirjan voit tilata soittamalla meille tai vierailemalla uudessa verkkokaupassamme shop.ammila.fi. Sieltä löydät monenlaista paikallista ja mukavaa. Kauppamme valikoima täyttyy pikkuhiljaa.





Toukokuun villiyrttivinkki
mme liittyy herkullisiin kuusenkerkkiin.  Nuoret kerkät ovat maukkaita ja C-vitamiinipitoisia ja lisäksi ovat nopeita kerätä. Muistathan kuitenkin, että kerkkien keräily ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin ja vaatii aina maanomistajan luvan. Kerkät sopivat savulohisalaattiin, riistapatoihin, teehen, yrttisuolaseokseen tai mausteeksi peston joukkoon. Kerkkiä voit myös savustaa savustuspöntössä tai grillata kevyesti ja upottaa sen jälkeen oliiviöljyyn.

Ihanan kuusenkerkkäisen äitienpäiväkakun leivot näin:

Pohja         125g voita
1 dl sokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl van. sokeria
Täyte
600g maustamatonta tuorejuustoa
3 kananmunaa
3 dl kuusenkerkkiä
1 dl sokeria
1 rkl van. sokeria

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan. Voitele irtopohjavuoka (n. 23 cm). Painele taikina kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille.
Tee täyte. Vatkaa juusto, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi ja ilmavaksi. Sekoita kananmunat yksi kerrallaan juuston joukkoon. Hienonna kerkät ja lisää ne seokseen. Kaada seos pohjalle ja paista uunissa 50-60 min. Kakun keskusta saa jäädä hiukan hyllyväksi. Anna kakun jäähtyä, siirrä se kylmään vähintään neljäksi tunniksi ennen tarjoamista. Korisitele Kuusenkerkillä tai syötävillä kukilla.




Kuusenkerkkäsiirappi Marttojen tapaan:



 5- 6 litraa vettä
noin 1 kg sokeria
vettä



Huuhtele kerkät ja pane ne kattilaan. Kaada kylmää vettä niin paljon, että kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna liota yön yli. Keitä kerkkiä liotusvedessään noin 2 tuntia. Siivilöi seos. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla 1 ½–2 litraa. Lisää sokeria noin 1/2 kg liemilitraa kohden. Keitä seosta pari tuntia. Hämmennä seosta silloin tällöin, ettei liemi pala pohjaan. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat. Voit maustaa valmiin siirapin esimerkiksi sitruunamehulla tai vaniljalla. Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet. Valmis siirappi on punaruskeaa. Sitä voi tarjota kastikkeena esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa ja riistaruokien lisäkkeenä. Sillä voi maustaa myös rahka- ja kermajälkiruokia.
Kyllä on kiva kun on taas kevät ja villiyrttiaika on alkamassa. Luontoilu pitää pään pilvissä ja jalat tukevasti maan kamaralla.  


Aurinkoista toukokuuta sinulle!
t. Sanna ja Timo





2 kommenttia: