Vieraile Elämys Ämmin nettisivuilla

perjantai 13. syyskuuta 2013

Ken keitetyn paistaa se makean maistaa


Laukkamakkara on vanha länsisuomalainen perinneruoka,
 joka sisältää ryynejä tai perunaa, sianlihaa ja sipulia.
 Nimi tulee suolavedestä eli laukasta, ruotsiksi lake. 
Laukkamakkara on gluteiiniton ja maidoton,
  eikä se sisällä lainkaan lisäaineita.


Laukkamakkaraa on myytävänä perinteisellä reseptillä nykyäänkin,
 mutta sitä ei enää säilötä laukkaan vaan se myydään tuoreena.


Kotona laukkamakkara valmistetaan uunissa:
se pistellään varovasti haarukalla,
vuuan pohjalla vähän vettä ja uuniin
180 astetta n. 30 min,

tai haudutellaan pienessä lämmössä,
 kullankeltaisessa voissa,  valurautapannussa
sipulirenkaiden kera.


Halusin kokeilla tällaista vanhaa reseptiä vuodelta 1962,
 jossa laukkis ensin keitetään ja sitten paistetaan.



Erinomaista perinteistä laukkamakkaraa tekee ainakin Perniön Liha Salossa,
valmistus aina maanantaisin,
kaupoissa alkuviikosta.


Se kumpi on parempi,
peruna- vai ryynilaukkis,
on jokaisen itse kokeiltava.
Mielestäni molempi parempi ;)


 On niin mukavaa,
 kun  kesää on vieläkin jäljellä.
Nyt pitkin harppauksin kohti viikonvaihdetta!
Nautitaan tästäkin hetkestä!



3 kommenttia:

  1. Onpas herkullisen näkönen makkara annos ja ihana toi pöytän sommitelma :)

    VastaaPoista
  2. Hei, kivat blogi ja mukava postaus. Me ollaan askarreltu omia makkaroita monta kertaa, ja voisipa melkein yrittää laukkamakkarat seuraavaksi--- ja tuli kyllä niin ikävä Turun Kauppahalliin, sieltähän sitä saa;)

    VastaaPoista
  3. Ostin eilen laukkamakkaraa olen syönyt sitä joskus nuorena 60 luvulla.laitan sen nyt uuniin.Olen syönyt sitä vaan keitettynä.T:Joppe.



    VastaaPoista